Uprawa lawendy
Lawenda
jest rośliną o szerokim zastosowaniu. Przez swój kuszący zapach
wykorzystywana jest w aromaterapii, z kwiatów i liści tworzy się
saszetki zapachowe i olejki eteryczne, zaś w kulinarnym
świecie, stosowana jest również jako przyprawa a także ozdoba do
wykończenia wielu dań. Służy do aromatyzowania słodyczy, soków,
lodów oraz dań mięsnych. W niektórych krajach jej hodowla
prowadzona jest na skalę komercyjną, gdzie rośliny rozciągają
się na ogromnych obszarach, ciesząc przy tym oczy turystów
niecodziennymi widokami.
Lawenda
to roślina dnia długiego, która do wzrastania potrzebuje dużą
ilość światła. Mimo dość wysokich wymagań jest w stanie
zakwitnąć o każdej porze roku, jeśli zapewni się jej odpowiednie
warunki. Możemy zwiększyć rozkwit byliny, schładzając ją przez
10 tygodni w temperaturze do 5ºC
w tunelu foliowym sezonowym. Roślina zakwita po około 8 tygodniach,
przy czym naświetlenie powinno trwać 14 godzin w ciągu doby, a
temperatura winna być utrzymywana na niezmiennym poziomie 20ºC.
Można zastosować sztuczne naświetlanie w postaci zwykłych żarówek
bądź żarówek żarowych, istotne jest także uregulowanie dnia i
nocy, aby przez cały okres wegetacji przebiegał w tym samym czasie
i o takiej samej długości.
Jak przygotować i pielęgnować uprawę?
Przygotowując
ziemię pod uprawę pamiętajmy, że powinna mieć ona luźną
strukturę, być wydrenowana drobnymi kamieniami, przepuszczalna oraz
zawierać dużą ilość wapnia w podłożu. Lawenda jest rośliną w
znacznym stopniu odporną na przesuszanie, jednak jej obfite
nawadnianie może doprowadzić do zatrzymania procesów
wegetacyjnych, a w ostateczności do jej obumarcia. Ważne dla
optymalnego rozwoju jest też odpowiednie nawożenie. Pomimo niskich
wymagań pokarmowych, lawenda do bujnego kwitnienia potrzebuje potasu
i fosforu, dlatego raz w tygodniu podlewa się ją roztworem
nawozowym.
Jeżeli
zdecydujemy się na rozmnożenie lawendy mamy do wyboru trzy
możliwości. Siew z nasion, których kupno jest
najłatwiejszym sposobem. Możemy także pozyskać je z własnych
upraw, zbierając suche i dojrzałe nasiona. Uprawa z sadzonek jest
nieco bardziej wymagająca. Materiał pobierany jest z młodych pędów
oraz silnych roślin, nie wykazujących zmian chorobowych. Po
usunięciu nadmiaru liści lawendę zanurzamy w ukorzeniaczu, a
gotową sadzonkę podlewamy i okrywamy agrotkaniną. Ostatnim
sposobem rozmnażania rośliny są odkłady z lawendy. Polega on
na wygięciu łodygi i przytwierdzeniu jej do gruntu za pomocą
sznurka. W następnym sezonie, kiedy już rozwiną się nowe
korzenie odcina się część mateczną. Każdy z tych sposobów
jest równie skuteczny, zastanówmy się tylko nad tym, który będzie
najlepszy dla naszej uprawy.
Warto
również pamiętać o przycinaniu lawendy, gdyż zabieg ten pobudza
ją do krzewienia. Przeprowadzamy go dwukrotnie podczas sezonu
wegetacyjnego (pierwszy raz na wiosnę, usuwamy wtedy uszkodzone pędy
i przygotowujemy roślinę pod uprawę, zaś kolejny raz w czasie
rozpoczęcia zbiorów). Dla ułatwienia pielęgnacji możemy utworzyć
ścieżki między rabatami.
Jeśli poszukujecie relaksu na świeżym powietrzu, polecam huśtawki z oferty na https://ogrodolandia.pl/hustawki-ogrodowe. Ich wygoda i różnorodność stylów zrobią wrażenie na każdym, kto ceni sobie spokój i komfort w ogrodzie.
OdpowiedzUsuń