Przejdź do głównej zawartości

Własny warzywniak w tunelu foliowym - krok po kroku

WŁASNY WARZYWNIAK- KROK PO KROKU

Jest wiele wymówek które sprawiają, że przesuwa się w czasie uprawę na działce lub w ogrodzie, wśród nich powtarzają się między innymi „to zbyt wiele pracy”, „brakuje mi czasu”, „to dla mnie zbyt trudne”. Te uzasadnienia są tylko pozorne, jednak nie stanowią nie wiadomo jakiej przeszkody. Jeśli podoba Ci się ogrodnictwo, planujesz założenie własnego warzywniak i widzisz siebie przy pielęgnacji ogrodu - warto porzucić wymówki, odważyć się i spróbować! 
własny warzywnia w tunelu foliowym to pomimo kilku trudności znacznie więcej zalet. Zdrowe i ekologiczne warzywa są na wyciągnięcie ręki, a sama uprawa nie jest skomplikowana.
Dlaczego warto założyć własny warzywniak ?

Jak zacząć?


Uprawy nie są trudne, wszystko zależy od roślin, które wprowadzimy do tunelu foliowego. Nie trzeba kupować wielkopowierzchniowego namiotu ogrodniczego pod uprawę orientalnej lub egzotycznej rośliny. Nie jest również konieczne posiadanie hektarów ziemi, ponieważ uprawy pod osłonami określane są mianem intensywnych. Oznacza to że na 1 m2 otrzymamy znacznie większy plon niż przy uprawach plenerowych na otwartej przestrzeni. Takie konstrukcje można w pełni dostosować do swoich potrzeb i dostępnych środków, ilość dostępnych wariantów sprawia że jeśli na sam początek wybierze się mały tunel foliowy i przekona do niego z czasem będzie można go powiększyć. Nawyki wyrobione w pracy wewnątrz cieplarni pozostaną, a rytm sprawi że plon będzie z sezonu na sezon coraz większy i dorodniejszy.  

Zdrowie wewnątrz tunelu 

Każda pasja, hobby lub zainteresowanie wymaga włożenie trochę wysiłku. Tak samo jest z pracą w ogrodzie. Dla porównania, ile czasu spędzasz przed komputerem, przeglądając facebooka, instagrama lub strony internetowe o zdrowym trybie życia? Pora oderwać się od monitora i przykuć swoją uwagę do aktywności w ogródku. Oczywiście jest alternatywa: zjadanie syntetycznych witamin, czekanie w kolejce do lekarzy i w dalszym ciągu tracenie dzień za dniem.

Po pewnym czasie pracy w ogrodzie, docenisz profity które niesie uprawa własnych owoców i warzyw. Oprócz świeżych i bezpiecznych plonów, w których ma się pewność że nie zostały zanieczyszczone chemicznymi środkami ochrony roślin,  aktywność na świeżym powietrzu wspomaga zdrowie. Warto wspomnieć, że również,  że jest to idealne rozwiązanie do wspólnego zacieśniania więzi z dziećmi, a przy okazji dobra zabawa, przy której zyskują wiedzę która może przydać się w przyszłości.

Ekologicznie i zdrowo 


Określanie rolnictwa ekologicznego przestarzałym mija się z prawdą, otóż jest to najprężniej rozwijająca się gałąź produkcji roślinnej. Coraz więcej osób chce być świadoma co je, skąd pochodzi plon oraz czy gospodarstwo ma certyfikaty bio, eko lub organic.  Od kilku lat kładzie się nacisk na powrót do naturalnego sposobu odżywiania i kupuje produkty uprawiane naturalnie. Ogrodnictwo uczy również odpowiedzialności, pracowitości i kreatywności. 

Pierwszy sukces 

Uprawianie warzy i owoców w tunelu ogrodniczym pozwoli Ci być niezależnym od sieciówek oraz hipermarketów. Własny ogródek na pewno umożliwi to w pewnym stopniu. Będzie też wiele okazji do dumy, po udanym sezonie kiedy dorodny plon trafi na stół. A ciesząc się efektami pracy, z czasem zrozumiesz, że to dzięki Twojej pracy ogród zmienił się w coś spektakularnego i to właśnie Twoja zasługa.

Komentarze

  1. Sklepy z akcesoriami ogrodniczymi cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników przydomowych ogródków. W takim miejscu można znaleźć narzędzia, które pomogą w pielęgnacji roślin oraz stworzeniu estetycznego krajobrazu. Różnorodność asortymentu zachęca do eksperymentowania z nowymi roślinami i aranżacjami. Warto zwrócić uwagę na dostępne w ofercie produkty ekologiczne, które wspierają zrównoważony rozwój. Dla zainteresowanych szczegółami, więcej informacji można znaleźć na stronie: https://ogrodolandia.pl/.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tunel foliowy w listopadzie

Listopad to spokojny miesiąc w uprawach pod osłonami. Oczywiście o ile wcześniej przygotowaliśmy tunel foliowy do zimy. Jeśli jednak w dalszym ciągu uprawy nie zostały przygotowane na nadchodzące mrozy, jest to ostatnia szansa. W przeciwnym razie jedna zimna noc może poważnie uszkodzić rośliny. O tym, jak zmniejszyć utratę ciepła w namiotach ogrodniczych, pisaliśmy w artykule “Tunel foliowy zimą”. Wszelkie cenne informacje zawarte są również w poniższym filmie. Listopadowa aura już nie sprzyja uprawom, a na plantacjach polowych doszło już do zakończenia sezonu. Farmerzy, którzy wybrali namioty ogrodnicze, mają jeszcze trochę czasu na prowadzenie upraw, o ile pogoda będzie w dalszym ciągu sprzyjająca. Warto pamiętać, że istnieje całkiem spora grupa roślin, które można uprawiać nawet przy niskich temperaturach. Warto więc zarezerwować dla nich stanowisko i zbierać je w trakcie zimy. Jarmuż, roszponka, endywia to przykłady roślin, które mogą rosnąć przez cały rok, natomi...

Hodowla pigwy w tunelu foliowym

Pigwa przez lata była nieco zapomnianą roślina. Dopiero obecnie wraz z modą na zdrowe odżywianie wzrasta jej popularność. Dzięki swoim właściwościom została zaliczona do polskich produktów superfood. Pigwa, zwana też cydonią, należy do rodziny różowatych. Osiąga zazwyczaj wysokość 3 m, jednak jeśli będzie odpowiednio pielęgnowana, dorasta nawet do 8 m. Jej głównym atutem są duże, żółte owoce. Nie bez przyczyny pigwa została nazwana „polską cytryną”. Stężenie witaminy C w pigwie jest dużo wyższe niż w innych roślinach, poza tym zawiera wiele składników odżywczych. Pigwa powinna stać się nieodłącznym elementem diety, ponieważ wspomaga układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Pigwa jest rośliną wrażliwą na wyziębienie i podmuchy wiatru. Ważne jest zapewnienie jej odpowiednich warunków do rozwoju. W okresie dojrzewania, w październiku, często występuję przymrozki, dlatego też z pomocny w takiej sytuacji może stać się tunel foliowy. Dzięki niemu pigwa uodporni ...

Uprawa lawendy w tunelu foliowym

Uprawa lawendy Lawenda jest rośliną o szerokim zastosowaniu. Przez swój kuszący zapach wykorzystywana jest w aromaterapii, z kwiatów i liści tworzy się saszetki zapachowe i olejki eteryczne, zaś w kulinarnym świecie, stosowana jest również jako przyprawa a także ozdoba do wykończenia wielu dań. Służy do aromatyzowania słodyczy, soków, lodów oraz dań mięsnych. W niektórych krajach jej hodowla prowadzona jest na skalę komercyjną, gdzie rośliny rozciągają się na ogromnych obszarach, ciesząc przy tym oczy turystów niecodziennymi widokami.    Lawenda to roślina dnia długiego, która do wzrastania potrzebuje dużą ilość światła. Mimo dość wysokich wymagań jest w stanie zakwitnąć o każdej porze roku, jeśli zapewni się jej odpowiednie warunki. Możemy zwiększyć rozkwit byliny, schładzając ją przez 10 tygodni w temperaturze do 5 º C w tunelu foliowym sezonowym. Roślina zakwita po około 8 tygodniach, przy czym naświetlenie powinno trwać 14 godzin w ciągu...