Pigwa przez lata była nieco zapomnianą roślina. Dopiero obecnie wraz z modą na zdrowe odżywianie wzrasta jej popularność. Dzięki swoim właściwościom została zaliczona do polskich produktów superfood.
Pigwa, zwana też cydonią, należy do rodziny różowatych. Osiąga zazwyczaj wysokość 3 m, jednak jeśli będzie odpowiednio pielęgnowana, dorasta nawet do 8 m. Jej głównym atutem są duże, żółte owoce. Nie bez przyczyny pigwa została nazwana „polską cytryną”. Stężenie witaminy C w pigwie jest dużo wyższe niż w innych roślinach, poza tym zawiera wiele składników odżywczych. Pigwa powinna stać się nieodłącznym elementem diety, ponieważ wspomaga układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.
Pigwa jest rośliną wrażliwą na wyziębienie i podmuchy wiatru. Ważne jest zapewnienie jej odpowiednich warunków do rozwoju. W okresie dojrzewania, w październiku, często występuję przymrozki, dlatego też z pomocny w takiej sytuacji może stać się tunel foliowy. Dzięki niemu pigwa uodporni się na zimno oraz choroby, a następnie może być z powodzeniem przeniesiona do gruntu.
Warunki uprawy pigwy
Gleba i stanowisko
Pigwa jest krzewem, który nie ma szczególnych wymagań glebowych. Rośnie na niemal wszystkich rodzajach gleby, jednak jak każda roślina najlepszy plon daje na glebie żyznej. Stanowisko powinno być słoneczne, odczyn gleby o PH 5,6 – 6,6, gleba lekko kwaśna, bez chwastów. W tunelu foliowym podłoże należy posypać kompostem i przekopać, nadając glebie pulchności. Należy również zadbać o odpowiedni poziom wody, ponieważ nadmiar i niedobór wody powoduje zrzucanie zawiązków owocowych i słabszy rozwój rośliny.
Klimat
Jest to roślina podatna na przymrozki i wrażliwa na podmuchy wiatru. Dlatego też powinniśmy wybrać stanowisko osłonięte od wiatru. W chłodnych miejscach pigwa rośnie słabiej, a jej owoce mają słabszy aromat.
Sadzenie pigwy w tunelu foliowym
Krzew można sadzić na wiosnę lub jesienią. Krzewy sadzimy co 3–5 metrów. Nad sadzonkami można rozłożyć minitunel foliowy. Dzięki temu roślina będzie chroniona przed przymrozkami, szybciej się rozwinie i zacznie wcześniej owocować.
Cięcie pigwy
Przycinanie krzewu jest ważną czynnością. Odpowiednie cięcie poprawia jego kondycję oraz zwiększa owocowanie, ponieważ roślina nie wykorzystuje swojej energii na wzrost, a na rozwój owoców. Pigwę przycinamy wiosną do wysokości ok. 80 cm, w następnych latach formujemy korony tak, aby zapewnić maksymalną dostępność gałęzi do promieni słonecznych.
Ciekawą formą prowadzenia pigwy są żywopłoty i szpalery. Dzięki tej technice oszczędzamy miejsce (sadząc krzewy co 50 cm), jednak należy liczyć się z mniejszym owocowaniem.
Pielęgnacja krzewu pigwy
Po osiągnięciu przez krzew wysokości 80 cm należy ściągnąć mały tunel foliowy, gdyż nie jest już konieczny. W tej fazie rozwoju gałęzie pigwy są na tyle grube i zdrewniałe, że nie zostaną uszkodzone przez wiatr. Należy wziąć pod uwagę, że w czasie owocowania owoce znacznie obciążą krzew, dlatego też należy zapewnić krzewom podporę.
Zbiór i przechowywanie plonów
Zbierając owoce pigwy, należy uważać nie tylko na jej kolce, ale również na owoce. Wszelkie uszkodzenia owoców prowadzą bowiem do gnicia. Owoców pigwy nie trzymamy z innymi owocami, ponieważ mogą przejść jej aromatem. Owoce pigwy mogą być przechowywane w chłodzie przez kilka tygodni, po tym czasie należy zrobić z nich przetwory.
Zainteresowanie meblami ogrodowymi rośnie zwłaszcza na wiosnę. Ludzie szukają funkcjonalnych i estetycznych rozwiązań do swoich przestrzeni zewnętrznych. Wybór odpowiednich mebli może znacznie wpłynąć na komfort użytkowania ogrodu. Ciekawe propozycje można znaleźć na stronie https://ogrodolandia.pl/. Warto zwrócić uwagę na materiały, z których wykonane są meble, gdyż to one decydują o trwałości produktów.
OdpowiedzUsuń